See Other Retail Stories

Lagardère Nederland

Lagardère Nederland

Highlights

  • Shops in luchthaven Schiphol en Nederlandse stations
  • Schaalbaar Meraki netwerk ondersteunt snelle groei
  • SD-WAN optimaliseert site-to-site verbinding en verlaagt kosten

Wie ooit op reis is vertrokken vanuit de Amsterdamse luchthaven in Schiphol, is ongetwijfeld de winkels van Lagardère al tegengekomen. Lagardère Nederland maakt deel uit van de Franse Lagardère groep, een onderneming die actief is in 39 landen op vijf verschillende continenten. In Schiphol bezitten zij voornamelijk de high end fashion winkels die je achter de douane vindt en intussen maken 27 Smullers vestigingen in de nationale stations ook deel uit van hun portfolio. Enkele maanden geleden kwamen daar zelfs nog enkele Aziatische restaurants bij.

Een IT-team van zes werknemers beheert het netwerk van het Nederlandse hoofdkantoor, hun magazijn en alle retail locaties in het land. In het kantoor en magazijn werken ongeveer 80 personen, maar in heel Nederland gaat het om ongeveer 900 werknemers die al dan niet rechtstreeks gebruik maken van het netwerk.

Waarom Cisco Meraki?

IT Manager, John Marchal, en Senior System Administrator, Arnout Verbrugge, stonden voor een grote uitdaging toen zij aan boord kwamen bij Lagardère Nederland. “Het vorige netwerk zag er niet al te best uit. Op het kantoor en in de luchthaven was er een managed MPLS-verbinding met een redelijk bijzondere configuratie,” vertellen ze. In de praktijk betekende dit dat er bijvoorbeeld publieke IP-adressen intern gebruikt werden en dat de verbinding van het volledige retail-gedeelte in Schiphol zou uitvallen als er wat mis zou gaan met de glasvezelverbinding op kantoor.

Het Cisco Meraki avontuur van Lagardère Nederland begon met de overname van de Smullers vestigingen. Het team stond namelijk voor de uitdaging om de nieuwe netwerkinfrastructuur van alle 28 locaties in twee dagen live te brengen (intussen is één van de vestigingen gesloten). Aangezien Arnout de schaalbaarheid van Meraki al ervaren had bij zijn vorige werknemer, kon een testperiode met de apparatuur zijn team snel overtuigen. “De mogelijkheden met het Meraki dashboard waren een enorme vooruitgang in vergelijking met onze initiële netwerkinfrastructuur. Daar kan je als techneut alleen maar vrolijk van worden,” zegt Arnout.

De mogelijkheden met het Meraki dashboard waren een enorme vooruitgang in vergelijking met onze initiële netwerkinfrastructuur. Daar kan je als techneut alleen maar vrolijk van worden.Arnout Verbrugge, Senior System Administrator

Deployments tegen de klok

De strakke deadline die het team had gekregen om de 28 Smullers-vestigingen van een nieuw netwerk te voorzien, betekende ook dat de implementatie vlekkeloos moest verlopen zodat het winkelpersoneel geen hinder zou ondervinden.

Tijdens de weken voor de levering van de netwerkapparatuur kon Arnout alle configuraties reeds voorbereiden in het Meraki dashboard. Zo hoefde hij de apparatuur op de dag van de implementatie enkel aan te sluiten op de locaties en werden de instellingen meteen toegepast. “Op 31 januari zijn we begonnen met de uitrol en op 1 februari waren alle vestigingen rond 15u00 live. De feedback die we daarna van de winkels kregen, was dat de overschakeling vele malen sneller was dan verwacht,” vertelt hij.

In de winkels in de luchthaven van Schiphol wilde het team het nieuwe netwerk graag gefaseerd uitrollen. Dat liep toch even anders toen op een dag bleek dat de glasvezelaansluiting van hun kantoor door bouwwerken was opgegraven en er geen verbinding meer was op Schiphol. Gelukkig was de Meraki netwerkapparatuur net toegekomen en hebben John en Arnout deze dezelfde avond meteen uitgerold in maar liefst 16 winkels.

Netwerkinfrastructuur

Het IT team van Lagardère Nederland implementeerde Meraki apparatuur in zowel hun hoofdkantoor en magazijn als op alle retail locaties. De verschillende netwerken bestaan uit Meraki MR access points, MS switches, MX security en SD-WAN apparaten en Meraki Insight.

Wireless LAN wordt vooral gebruikt op het hoofdkantoor en in hun magazijn, waar momenteel in totaal 36 access points actief zijn. Drie verschillende SSID’s zorgen voor veilige toegang tot het netwerk voor zowel werknemers als gasten. Werknemers krijgen toegang tot Wi-Fi dankzij een network policy server die AD credentials verifieert. Gasten kunnen daarentegen zonder verificatie gebruik maken van het netwerk en krijgen een splash page met de voorwaarden voor gebruik te zien zodra ze verbonden zijn. Deze configuraties kunnen in een mum van tijd worden opgezet in het Meraki dashboard.

In hun magazijn, dat zich in hetzelfde gebouw bevindt, wordt de wireless verbinding onder andere gebruikt voor handscanners waarmee aan inventarisatie en order-picking gedaan wordt. Verder faciliteert het netwerk op de retail locaties, zoals de Smullers-shops, de connectiviteit van de kassa’s en back office systemen. Daarnaast zorgen Meraki access switches voor de VLAN-segmentatie.

In het verleden had het team weinig overzicht over de bandbreedte, het beheer en de veiligheid van het netwerk op de verschillende locaties. Daarnaast waren ze ook afhankelijk van een kostelijke MPLS-verbinding die niet altijd even betrouwbaar was. “Daarom hebben we voor een SD-WAN-verbinding gekozen, waarbij we minder afhankelijk zijn van één uplink, geen dure MPLS-verbinding meer nodig hebben en het risico kunnen spreiden. Als er vroeger één lijn het begaf dan hadden we een groot probleem, nu hebben we dat niet,” vertelt Arnout.

We hebben voor een SD-WAN-verbinding gekozen, waarbij we minder afhankelijk zijn van één uplink, geen dure MPLS-verbinding meer nodig hebben en het risico kunnen spreiden.Arnout Verbrugge, Senior System Administrator

Alle retail locaties van Lagardère Nederland zijn intussen via VPN-tunnels verbonden met het hoofdkantoor en hun Azure-omgeving. De MX security en SD-WAN apparaten voorzien elke winkel ook van 4G-failover, zodat de verbinding kan overschakelen op 4G en alles kan blijven draaien als er wat zou mis gaan. Om de prestatie van applicaties te optimaliseren heeft het team traffic shaping rules geconfigureerd om bijvoorbeeld VoIP te prioriteren op de meest stabiele uplink.

Naast de fysieke MX-apparaten maakt Lagardère Nederland ook gebruik van een virtuele MX in Azure. Deze is geconfigureerd als extra hub, waardoor de spoke nodes (de winkels) niet alleen verbonden zijn met hun fysieke hub (het hoofdkantoor), maar ook met de Azure omgeving waar alle virtuele machines in draaien.

Ten slotte optimaliseert het team hun back office systemen met Meraki Insight, een tool die de stabiliteit van applicaties meet en de oorzaak van prestatieproblemen kan vaststellen.

Toekomstplannen

Met een krachtig en beveiligd netwerk is het Lagardère IT-team klaar om hun groei verder te zetten. “Het voordeel is dat we nu een overzichtelijk netwerk hebben dat super schaalbaar is en zo kunnen we gestaag verder met onze groei. De voordelen van Meraki spreken voor zich: Als je het netwerk van 28 winkels op 48 uur tijd live kan brengen, dan hoef je verder niet meer veel te zeggen,” stellen ze vast.