Blog Home
Attend a Webinar

Thank you for subscribing.

De waarheid over camera-oplossingen in de cloud: hardnekkige mythen ontkracht

birds eye view of cafe and patrons

Voor steeds meer beveiligingstoepassingen zijn cloudoplossingen voor videobewaking nu veel voordeliger dan traditionele IP-bewaking. De slimme camerasystemen van vandaag zijn bijvoorbeeld gemakkelijker te bedienen, volledig cyberveilig en veel flexibeler. Daarnaast bieden ze een langere levensduur en betere aanpasbaarheid.

Maar in de beveiligingsbranche, waar system integrators, installateurs en beveiligingsmanagers gewend zijn te werken met traditionele videotechnologie, worden de voordelen van de cloud vaak nog over het hoofd gezien. Dat komt onder meer door enkele hardnekkige mythen die dringend moeten worden ontkracht. 

Mythe 1: Cloudoplossingen zijn te complex

Er is niets ingewikkelds aan het beste van het huidige aanbod, want dat zijn kant-en-klare, complete oplossingen waarmee eenvoudig kan worden gewerkt. Toch denken sommigen in de beveiligingssector nog steeds dat deze oplossingen alleen interessant zijn voor IT-afdelingen, of dat expertise op het gebied van netwerkcomputing en een grondig inzicht in cloudarchitecturen nodig zijn voor de implementatie van slimme camera’s en bewaking in de cloud.

Deze veronderstellingen zijn om de volgende redenen achterhaald:

Eenvoudige installatie: End-to-end cloudoplossingen zijn nu eenvoudiger te installeren dan de oude analoge systemen en veel gemakkelijker in te stellen dan de huidige netwerkconfiguraties die gekenmerkt worden door een mix van camera’s, videomanagementsystemen (VMS) en accessoires van meerdere leveranciers, maar ook eenvoudiger dan hybride cloudsystemen met complexe architecturen

Snelle configuratie: Dankzij de eenvoudige end-to-end configuratie hoeven technici zich niet te verdiepen in cloudarchitectuur of gebruik te maken van port forwarding om de apparatuur te implementeren en in bedrijf te stellen

Dashboard voor beheer: Zodra de slimme camera’s zijn aangesloten, kunnen deze eenvoudig worden geconfigureerd via een dashboard waarmee de beheerder volledige controle over het systeem heeft, bijvoorbeeld om bewaarperioden en instellingen voor videokwaliteit te configureren

Gemakkelijk te onderhouden: Dankzij het eenvoudige ontwerp en de gemakkelijke installatie zijn cloudoplossingen eenvoudig te onderhouden, en door snelle firmware-updates blijft geen enkel cloudapparaat kwetsbaar 

Deze verbeterde bruikbaarheid geldt ook voor de dagelijkse werkzaamheden wanneer het systeem eenmaal operationeel is. Beveiligingsmedewerkers en beheerders hebben geen speciale training nodig om volledig gebruik te kunnen maken van geavanceerde cloudvideotools. De bediening van de slimme camera’s is intuïtief en toegankelijk voor gebruikers van elk niveau en de beelden kunnen eenvoudig worden bekeken via intuïtieve dashboards, waarop de gebruiker kan inloggen vanuit elke moderne webbrowser of via mobiele apparaten. Deze mogelijkheid om vanaf elke locatie en op elk apparaat te kijken, geeft klanten een nieuw niveau van flexibiliteit.

Mythe 2: Veiligheidsrisico’s

Cyberbeveiliging is nu een prioriteit voor alle organisaties, gezien de verliezen en de reputatieschade die het gevolg kunnen zijn van gegevenslekken en hackingincidenten.

Het is dus niet voor niets dat beveiligingsmanagers voorzichtig zijn. Ze willen weten hoe hun videogegevens kunnen worden beveiligd tegen diefstal of manipulatie, hoe de waarde ervan als wettelijk bewijs kan worden gewaarborgd en hoe ze kunnen aantonen dat ze voldoen aan de AVG en de regels voor privacy. Maar ze kunnen tot de verkeerde conclusie komen vanwege een misverstand over de werking van cloudoplossingen.

De beste cloudvideotechnologie van vandaag is in principe veiliger dan veel configuraties voor netwerkbewaking met meerdere apparaten. Cloudoplossingen zijn niet alleen ontwikkeld met het oog op beveiliging, maar voorkomt ook de risico’s die ontstaan wanneer een mix van ongelijksoortige apparaten aangesloten blijven op servers en netwerkvideorecorders. Wat nog erger is, is dat ze daarmee het gevaar in stand houden dat veroorzaakt wordt door hardware met backdoor-resets. Deze kwetsbaarheden kunnen het hele systeem in gevaar brengen. 

Daarentegen bieden all-in-one oplossingen voor camera’s diverse beveiligingen, waaronder:

  • Video die automatisch wordt versleuteld at-rest en in-transit
  • Firmware die automatisch wordt bijgewerkt vanuit de cloud
  • Beveiligde systeemconfiguratie met unieke gebruikersnamen, wachtwoorden en toegang voor gebruikers op basis van individuele machtigingsniveaus 

Mythe 3: Beperkte bandbreedte

Soms wordt ten onrechte gedacht dat de bandbreedtevereisten een beperkende factor zijn voor cloudoplossingen en dat de cloud alleen geschikt is voor kleinere toepassingen.

Maar ook dit is een mythe. De vooruitgang op het gebied van edge-opslag wordt toegepast in de beste all-in-one cloudoplossingen, zodat video veilig kan worden opgeslagen op de camera zelf. In detail:

  • Slimme camerasystemen zijn tegenwoordig even praktisch en betaalbaar voor grote toepassingen en toepassingen met meerdere locaties als voor toepassingen waarbij slechts enkele camera’s nodig zijn, aangezien de grotere toepassingen niet meer bandbreedte vereisen
  • Smart camera’s gebruiken nu minder dan 50 kbps aan data op uw netwerk per camera in de normale opnamemodus (wanneer ze niet worden bekeken)
  • Wanneer camera’s lokaal worden bekeken, gaat video niet via de cloud en wordt geen bandbreedte verbruikt. Alleen wanneer video op afstand wordt bekeken, worden grote hoeveelheden data via internet verstuurd, maar dankzij betere videocompressietechnologie en intelligente streaming wordt er nu minder WAN-bandbreedte verbruikt. Het bekijken op afstand kost dus minder bandbreedte dan vroeger 

De oude zorgen over complexiteit, cyberbeveiliging en bandbreedte gaan dus niet meer op. End-to-end cloudvideo biedt het voordeel van een snelle, probleemloze installatie, de meest robuuste lagen van cyberbescherming en meer waarde dan traditionele IP-bewaking. Met cloudbewaking kunnen gebruikers profiteren van de nieuwste megapixeltechnologie zonder kostbare netwerkupgrades uit te voeren en zonder de verstoring vanwege het implementeren van afzonderlijke VLAN’s.Wilt u weten hoe u de beveiliging kunt transformeren met cloudoplossingen contact met ons op om een demo aan te vragen.